Wilt u uw steentje bijdragen in de Hoeksche Waard? Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Meer weten

Hoeksche Huiskamer

Iedereen is welkom in de Hoeksche Huiskamers

In samenwerking met Woonzorgcentrum Heemzicht opent Welzijn Hoeksche Waard in Piershil de eerste Hoeksche Huiskamer voor ouderen. De eerste, want er volgen dit jaar in ieder geval nog twee in de gemeente Binnenmaas. De Huiskamers zijn bedoeld om ouderen die nog geen indicatie hebben voor dagopvang, maar wel behoefte hebben aan structurele activiteiten en extra ondersteuning en die stap zelf niet meer zetten, een plek te bieden waar ze vrijblijvend naartoe kunnen. Kim Wirtz, sinds maart werkzaam als teamleider Sociaal Werk bij Welzijn HW, nam het idee mee uit Zeeland.

“Voor ik bij Welzijn HW aan de slag ging, werkte ik als teammanager bij een zorgorganisatie in Zeeland. Hier hebben wij in samenwerking met lokale welzijnsorganisaties Zeeuwse huiskamers opgezet. Dit was ook daar nog nieuw. Het idee is dat mensen zonder indicatie zo kunnen binnenlopen in de huiskamer voor een kop koffie en een praatje, of een activiteit. Ook mantelzorgers kunnen er terecht met hun vragen, of in contact komen met lotgenoten. De sfeer is heel gemoedelijk en laagdrempelig.” Vertelt Kim.

“We bieden met de Hoeksche Huiskamers aanbod op maat. Mensen mogen komen wanneer ze willen, en samen met hen kijken we waar ze behoefte aan hebben en waar we ondersteuning kunnen bieden. Soms is dat gewoon dat kopje koffie twee keer in de week, maar soms kunnen we meer aanbieden dan dat en worden ook de mantelzorgers ontlast door de extra hulp die we bieden. “, vervolgt Kim. “Als iemand bijvoorbeeld graag nog zou willen fietsen, dan gaan we kijken hoe we dat kunnen realiseren. Of als iemand graag muziek maakt of beluistert, dan koppelen we hem of haar aan andere mensen die dat leuk en fijn vinden.”

“De huiskamers worden in alle gevallen gerund in samenwerking met vrijwilligers. Naast de vrijwilligers is er altijd een beroepskracht aanwezig die vragen kan beantwoorden. We verlenen geen zorg. Dat mogen onze vrijwilligers natuurlijk ook niet. Het grootste verschil met de dagbesteding die zorgorganisaties aanbieden is het feit dat we in het voorliggende veld actief zijn: voor de mensen die nog geen indicatie hebben. Ik geloof erg in de waarde hiervan: als we mensen sociaal actief kunnen houden, stellen we de behoefte aan zorg uit. Dat betekent dat mensen langer in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen en ook dat mantelzorgers ontlast worden. En ook dat is erg belangrijk.”

“In Zeeland zijn de huiskamers al een succes en daarom willen we ook hier samen met de zorgaanbieders, kerken en andere verenigen of clubs aan de slag om in zo veel mogelijk kernen een Hoeksche Huiskamer te openen. Zo zorgen we dat iedere oudere die daar behoefte aan heeft, in zijn of haar eigen omgeving langs kan komen in een Hoeksche Huiskamer.”

De eerste Hoeksche Huiskamer is gevestigd in In ’t Voorste van Woonzorgcentrum Heemzicht in Piershil en is iedere werkdag geopend. Wilt u meer weten, of als vrijwilliger aan de slag in een Hoeksche Huiskamer, neem dan contact op met de sociaal werkers van Welzijn Hoeksche Waard, 088-7308900, of stuur een e-mail naar info@welzijnhoekschewaard.nl. Wij zijn ook op zoek naar vrijwilligers die zich als maatje willen inzetten om mantelzorgers te ontlasten.