Wilt u uw steentje bijdragen in de Hoeksche Waard? Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Meer weten
  • 19-06-2018
  • Joyce Krom

Spreekuur in gemeentehuis Cromstrijen

In het gemeentehuis van Cromstrijen is begin dit jaar een spreekuur gestart voor mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben bij het organiseren van hun initiatieven, het vinden van vrijwilligerswerk of het regelen van hulp. Om de week, vakanties uitgezonderd, is er op dinsdag een spreekuur van 15:00 tot 17:00, waar mensen met hun vragen op het gebied van Welzijn terecht kunnen. Rob Bergevoet van de Vrijwilligerscentrale en Joyce Krom, Sociaal Makelaar in de gemeente, bemannen het spreekuur.

Op de vraag wat een Sociaal Makelaar nu precies doet, vertelt Joyce: “Het is eigenlijk heel eenvoudig: ik denk mee, doe mee en laat mensen het dan zelf weer doen. Wat we willen is zorgen dat mensen die (tijdelijk) hulp nodig hebben, dat georganiseerd krijgen. Met hulp van hun omgeving, vrijwilligers, of, als er meer nodig is, met professionele hulpverleners. Een voorbeeld was laatst bijvoorbeeld een mevrouw die alleen woont en haar been gebroken had. Zij kende ons van het Vrijwillig Vervoer en belde of wij haar konden helpen haar container bij de weg te zetten. Ze had niet veel contact met de buren en durfde het hen niet te vragen en haar kinderen woonden verder weg. Wij hebben toen samen met haar toch contact gelegd met haar buren, die het helemaal geen moeite vonden om haar container even bij de straat te zetten. Een van haar buurvrouwen komt nu ook regelmatig een kopje koffie drinken, ook al is het gips er allang weer af.”

“Dat leggen van verbindingen is wat de Sociaal Makelaar doet.”, vervolgt Joyce. “We helpen mensen ook actiever te worden in hun buurt. Als mensen samen een activiteit organiseren, of iets gezelligs doen, versterkt dat het gevoel van veiligheid in een buurt. Juist mensen die moeilijk aansluiting vinden, zijn daar bij gebaat. Niet iedereen vindt dat immers gemakkelijk. Daarnaast zijn we nu ook in Cromstrijen (en Korendijk, red.) bezig een Wijkteam op te zetten. In Oud-Beijerland hebben we dat ook en de gemeenten in de Hoeksche Waard zien dat de korte lijntjes die een wijkteam heeft en de slagvaardigheid waarmee men een moeilijker situatie kan aanpakken, echt werkt. De samenwerking van professionele zorgpartijen verloopt in de Hoeksche Waard heel soepel. Als we dan een vraag krijgen, of een situatie tegenkomen waar professionele hulp nodig is, kunnen we dat bespreken in het wijkteam, met de partijen aan tafel die er direct mee aan de slag kunnen.”

Ook voor vrijwilligerswerk kunnen mensen terecht bij de spreekuren op het gemeentehuis: “ Mijn collega Rob Bergevoet, adviseert tijdens het spreekuur mensen die vrijwilligerswerk zoeken, maar ook organisaties die vrijwilligers nodig hebben. Wij hebben natuurlijk een website met alle vacatures erop, maar vaak vinden mensen het prettig eerst te bespreken welk vrijwilligerswerk zou passen en waar iemand talent voor heeft.  Rob heeft enorm veel kennis van wat er in de Hoeksche Waard beschikbaar is en kan dan bemiddelen.”

Wilt u meer weten? Kom dan langs in het gemeentehuis van Cromstrijen. De komende dinsdagen waarop het spreekuur geopend is, zijn: 19 juni, 3 juli en 28 augustus. Natuurlijk kunt u ons ook bellen en mailen: op maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 16:00 en op vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur, op 088-7308900, of info@welzijnhoekschewaard.nl.