Wilt u uw steentje bijdragen in de Hoeksche Waard? Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Meer weten

Wilt u ook vrijwilliger worden in uw regio?

Neem contact met ons op

Fietsen in Strijen

Het verhaal van Leny

In Strijen is een buurtsportcoach actief die mensen ondersteunt hun ideeën en wensen uit te voeren en mensen helpt in beweging te komen. Om de ideeën en wensen van de Strijenaren te horen te krijgen is een tweewekelijkse koffieochtend gestart waar mensen een praatje kunnen maken, samen een spelletje kunnen doen, een kopje koffie drinken en in gesprek kunnen gaan met Bianca van Welzijn Hoeksche Waard. In het begin van 2017 werd een enquête gehouden onder de bezoekers, om te inventariseren wat men zou willen ondernemen. Leny van Villevoije (70) bracht in dat ze wel een fietsclubje wilde starten. Zo gezegd, zo gedaan.

“Eigenlijk heb ik contacten genoeg.”, vertelt Leny, “maar ik vind het altijd zo gezellig om iets samen te doen en ik vind het belangrijk dat er in Strijen iets te doen blijft voor mensen, dus dan kom ik ook graag. Toen ik hoorde van de koffie-ochtenden, vond ik dat zo’n leuk idee dat ik daar vanaf het begin naartoe ben gegaan. Daarnaast ga ik ook naar ‘Samen eten bij…’. Dat is ook heel leuk. Ik vind het gewoon fijn dat er in Strijen dingen worden georganiseerd en ik vind het belangrijk dat die dan ook blijven.

"Alleen had ik zo’n fietsgroepje nooit van de grond gekregen en alleen fietsen is veel minder gezellig. Ik regel dit graag en geniet er zelf misschien nog wel het meest van!"

Toen Bianca vroeg wat we in Strijen misten en wat we wel zouden willen opzetten, heb ik gezegd dat ik wel een fietsclubje wilde en nu ben ik opeens de hoofdpersoon van het fietsen! Ik fiets heel graag, maar mijn man heeft een beroerte gehad, dus die kan niet meer mee. Ik fiets ook wel alleen, maar samen is het toch gezelliger. Bianca heeft flyers gemaakt die we in het dorp bij het medisch centrum, de AH en mijn schoondochter – die in het centrum woont – hebben opgehangen. Daar hebben toen wat mensen op gereageerd en zo zijn we in het najaar van start gegaan. We hebben dus nog niet heel vaak gefietst, want het weer viel soms zo tegen dat ik blij was dat er niemand kwam, maar in principe doen we op donderdagochtend een tochtje. Het is heel goed voor mij om te bewegen en dit is heel gezellig om te doen.

We hebben tot nu toe elke keer naar Numansdorp gefietst. Daar zit Bakkerij De Verleiding en dat is een fijne tussenstop voor een kopje koffie. Het is dan telkens zo gezellig dat we daarna maar naar huis fietsen, een rondje van ongeveer 25 kilometer, anders duurt het veel langer dan de bedoeling is. Komend jaar willen we meer verschillende routes fietsen. Zo’n 30 tot 40 kilometer moet te doen zijn. De mensen die meedoen hebben wel een e-bike. Anders kunnen ze de rest eigenlijk niet bijhouden. Komend jaar zou ik ook weleens een hele dag ervoor uit willen trekken. Dat we gaan fietsen, onderweg af en toe ergens wat drinken en dan na afloop eten bij ’t Molenschaar waar dan ‘Samen eten bij’ is.

Voor mij maakt het niet uit wat ik ervoor moet regelen. Ik help overal bij en dat vind ik geen moeite. Ik geniet er zelf minstens net zoveel van. Dat Bianca ons helpt met het opzetten van wat we willen doen, is heel fijn: zelf zou ik niet goed weten hoe ik mensen voor het fietsclubje had moeten werven. We hebben nu een mooi groepje en gaan binnenkort weer van start, dan hopen we dat er nog wat mensen bij komen, zodat je ook zeker weet dat het elke week doorgaat.”