Wilt u uw steentje bijdragen in de Hoeksche Waard? Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Meer weten

Wilt u ook vrijwilliger worden in uw regio?

Neem contact met ons op

Vrijwilligers tegen eenzaamheid

Het verhaal van Winnie

De jongste van haar drie kinderen ging naar school, waardoor Winnie de Win-Mos wat tijd overhield om iets anders te doen. Beter gezegd: iets voor een ander te doen. Want dat wilde ze graag en zo kwam ze terecht bij het project Samen Sterk tegen Eenzaamheid waar Rob Bergevoet van de Vrijwilligerscentrale mensen voor zocht.

“Ik kom eigenlijk uit de kinderopvang, waar ik jaren in gewerkt heb, maar waar ik mee ben gestopt toen we zelf onze drie kinderen kregen. Het afgelopen jaar kwamen we bovendien weer in Oud-Beijerland wonen, na een periode van 12 jaar in Brabant, en toen wilde ik weer iets gaan doen. Ik wilde bovendien graag iets doen in de ouderenzorg, maar niet voor een baas, omdat ik vanuit m’n hart dingen wil doen en dus zelf wil bepalen hoeveel tijd en aandacht ik iemand geef. Vrijwilligerswerk was daarom voor mij ideaal. Een betaalde baan is voor ons niet nodig en nu kan ik echt doen wat bij mij past.

"Toen mijn jongste naar school ging, hield ik tijd over om iets anders te doen. Of beter, iets voor een ander te doen. Nu ga ik regelmatig op bezoek bij mevrouw Rupsam en doen we samen vaak iets leuks. Zo is ze minder alleen."

Zelf heb ik nog een oma die ook hier in Oud-Beijerland woont, maar zij krijgt veel aanloop van familie en is erg gesteld op haar privacy, waardoor mijn zorg voor haar niet nodig is. Dus ben ik op zoek gegaan naar een ‘leen opa of oma’. Iemand die nog niet in een zorginstelling woonde, want ik denk dat mensen die nog zelfstandig wonen, maar misschien al wel wat mankeren, veel eenzamer zijn dan mensen die bij elkaar in een instelling wonen. Op de website van de Vrijwilligerscentrale zag ik toen iets staan over dit project en toen ben ik met Rob gaan praten.

Eerst dacht ik dat ik wel een aantal mensen kon gaan bezoeken, maar Rob gaf aan dat ik beter eerst eens kon gaan ervaren hoe het zou gaan en hoeveel tijd het van me zou vergen. Nu ben ik daar blij om, want bij mevrouw Rupsam, mijn leen-oma, kan ik nu heel flexibel afspraken maken, zonder dat ik in m’n agenda hoef te zoeken naar gaatjes om haar in te passen en mijn gezin draait zo ook lekker door. Want dat komt wel op de eerste plaats.

We spreken per week af wat we gaan doen. Soms is het een kopje koffie en een praatje, dan weer ga ik boodschappen met haar doen en laatst zijn we samen naar een voorstelling van het Filmhuis geweest. Misschien kan ik haar ook eens meenemen naar een andere activiteit waar meer mensen zijn, zodat ze wat meer kennissen maakt. Ik vind het geweldig om dit te kunnen doen en krijg er precies de waardering voor die ik zoek.”

Kader:
Samen met de organisaties voor wijkverpleging in de Hoeksche Waard die de vraag signaleerden, is de vrijwilligerspoule ‘Samen Sterk voor Vrijwilligers’ opgezet. Doel van dit project is voorkoming van eenzaamheid en bevorderen van zelfredzaamheid. In de poule waren in 2016 33 vrijwilligers actief. Er is een grote vraag naar deze vorm van ondersteuning, waarbij het gaat om bezoek, er samen op uit ter voorkoming van isolement, maar het kan ook gaan om licht ondersteunende taken, zoals bijvoorbeeld een boodschap doen. De vrijwilliger werkt daarin direct samen met de wijkverpleegkundige. De resultaten zijn zeer positief: ouderen waarderen de aandacht en wijkverpleegkundige kan weer doen waar hij/zij goed in is: zorg verlenen. Vaak zien we ook dat de zorgvraag daalt als er een vrijwilliger komt.