• 22-05-2025
  • Arianne Vermeulen

De samenleving dat zijn wij!

Het is precies 100 jaar geleden dat het opbouwwerk begon, en vandaag de dag is het in de Hoeksche Waard nog altijd springlevend. Dagelijks gaan de sociaal werkers van Welzijn Hoeksche Waard de wijken in om buurtbewoners en gemeenschappen te versterken.

Geen dag is hetzelfde, want samenlevingsopbouw bruist steeds opnieuw. Zo is er de afgelopen tijd samen met buurtbewoners in Heinenoord gekeken naar de mogelijkheden om een nieuwe ontmoetingsplek in het dorp te creëren. De mensen onderzochten samen vooral wat er mogelijk is en hoe ze daar zelf aan kunnen bijdragen. Een inwoner vertelt: “De behoefte aan een eigen plek was groot en we hebben ons samen daarvoor ingezet”. Het resultaat was een succes: op 3 april vond de eerste ontmoetingsochtend plaats, en sindsdien komen enthousiaste buurtbewoners wekelijks samen.

Inwoners van de Hoeksche Waard zetten zich actief in voor elkaar en hun omgeving. Ze helpen buren, organiseren activiteiten en ondersteunen lokale initiatieven. Op deze manier bouwen zij samen aan hechte en betrokken gemeenschappen. Arianne Vermeulen, sociaal werker Welzijn Hoeksche Waard, vertelt: “Daar waar deze nog niet bestaan, kunnen we ook klein starten. Zo zijn er inmiddels in tien dorpen plekken waar (groot)ouders en jonge kinderen elkaar kunnen ontmoeten. We hebben het over van alles: Wat is er te doen in het dorp? Wie kun je vragen voor bepaalde dingen? Waar kun je terecht als je even wilt bewegen? Wat kun je zelf doen en wat heb je daarbij verder nodig? We zien dan mooie dingen tot stand komen: mensen die eerst vooral alleen thuis zaten, ontdekken de mogelijkheden om zich heen.”

In de dorpen en wijken kijken sociaal werkers naar wat er speelt. Is de supermarkt recent gesloten? Zijn er onveilige situaties? Is er een actieve dorpsvereniging? Soms zitten mensen niet te wachten om zelf iets op te pakken en zijn er weinig onderlinge sociale verbanden. Welzijn Hoeksche Waard zet zich in om mensen bij elkaar te brengen en luistert naar wat er speelt. Even aandachtig luisteren naar iemands verhaal kan al waardevol zijn. Vaak zijn mensen veel krachtiger dan ze zelf denken. Iedereen heeft mogelijkheden, maar de uitdaging is om deze samen te vinden en vervolgens te durven inzetten.

“We kijken naar mogelijkheden om de sociale verbondenheid te versterken. Zo werken we samen met andere partners in de buurt, zoals het consultatiebureau, de dorpsvereniging, de kerken en de scholen. We proberen elkaar te versterken door kennis te delen en elkaar om advies te vragen. Zo is bijvoorbeeld een ouder van school welkom op onze Koffie & Kids-ochtend om de taal te leren spreken.” Vertelt Arianne.

De komende jaren staan we met elkaar voor grote opgaven: de vergrijzing, de torenhoge zorgkosten en het afnemende arbeidspotentieel. Om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden, kijken we samen hoe we de samenleving bewust kunnen maken van nieuwe mogelijkheden. We kunnen alleen met de kennis en ervaring van inwoners bouwen aan een mooie toekomst. Zij én wij zijn een onmisbare schakel, want de samenleving, dat zijn wij!