Wilt u uw steentje bijdragen in de Hoeksche Waard? Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Meer weten
  • 16-08-2023
  • Corine Velthuyzen

Column: Creatief leven én in verbondenheid

Eenzaamheid hoort bij het leven en iedereen voelt zich weleens eenzaam. Waar vroeger grotendeels senioren of weduwnaars zich eenzaam voelden, vind je tegenwoordig een steeds grotere groep (jong)volwassenen met dezelfde emoties. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en met lichamelijke of psychische klachten. Gelukkig is er genoeg hulp te vinden. Een erkende en efficiënt gebleken cursus is Creatief Leven, ontwikkeld door Jeannette Rijks van Factor5. Wij zijn hierover in gesprek gegaan met Viveca Chatlein, Specialist Eenzaamheid en opgeleid door Jeannette Rijks.

 

Viveca werkt sinds 2013 voor welzijnsorganisaties. Vanuit haar persoonlijke ervaring weet zij hoe het is om zich eenzaam te voelen. Met veel passie en enthousiasme helpt zij deelnemers met het doorbreken van patronen. “Eenzaamheid is een gemis aan verbondenheid. Elke deelnemer heeft zijn/haar eigen situatie, waardoor eenzaamheidgevoelens ontstaan” geeft Viveca aan. “Het begint met de bewustwording dat je niet lekker in je vel zit en het erkennen dat je hier niet zelf uitkomt”. Viveca is erg blij dat eenzaamheid steeds minder een taboe is en er veel specialisten zijn waarbij je terecht kunt voor hulp, zoals huisartsen en welzijnsorganisaties.

“Ik haal veel voldoening uit mijn werk” zegt Viveca trots. “Je ziet deelnemers veranderen. Men leert omdenken en door zelfkennis in contact te komen met zichzelf. Iedereen kent wel een geluksmoment uit het verleden, dat kleine momentje waarop je, je echt gelukkig voelde. Dit moment probeer ik te achterhalen en als uitgangspunt te nemen” zegt Viveca. Ze denkt met een glimlach terug aan haar geluksmoment als 6-jarige meisje. Dat de cursus werkt, blijft uit de vele succesverhalen. “Ik heb mensen zien opbloeien en vriendschappen zien ontstaan”. “Men moet wel echt zelf willen” benadrukt Viveca.

Ook Corine Velthuyzen van Welzijn Hoeksche Waard kan meepraten over eenzaamheid. Vanuit haar werk als sociaal werker ziet zij van dichtbij dat mensen steeds meer vereenzamen. “Er is geen vaste criteria voor eenzaamheid. Jong en oud kunnen deze gevoelens ervaren” geeft Corine aan. Welzijn Hoeksche Waard zet zich in voor inwoners van de Hoeksche Waard. Ze zijn er voor ieder die dat wil en hun speciale aandacht gaat uit naar mensen waarvoor het niet (meer) vanzelfsprekend is om mee te kunnen doen in de maatschappij.

Creatief Leven

Creatief Leven is een cursus waarin je leert op een nieuwe, creatieve manier vorm te geven aan je leven. Tijdens acht wekelijkse bijeenkomsten gaan deelnemers aan de slag met oefeningen en opdrachten om in een individueel traject gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Mensen die de cursus hebben gevolgd zijn vrijwel zonder uitzondering heel enthousiast: “Het kwartje viel al vrij snel, maar wat ik niet verwachtte, door deze cursus sta ik heel anders in het leven” zegt Koos, oud deelnemer.

Corine organiseert in samenwerking met Viveca, Kwadraad Maatschappelijk Werk en MEE Mantelzorgondersteuning de cursus Creatief Leven in de Hoeksche Waard. Deze start op 21 september in het Buurtcentrum Boezem & Co. in Oud-Beijerland. Op 24 augustus is er een informatiebijeenkomst voor iedereen die is geïnteresseerd in wat je kunt doen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen.

Wil je meer weten of je aanmelden?

Neem contact op met Corine Velthuyzen van Welzijn Hoeksche Waard. Telefonisch of per mail via 06-82845201 of Corine.Velthuyzen@welzijnhw.nl.