Wilt u uw steentje bijdragen in de Hoeksche Waard? Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Meer weten
  • 19-04-2023
  • Corine Velthuyzen

Join the Jam

Bij het werven van vrijwilligers wordt er vaak veel aandacht besteed aan ‘hoe sluit ik zo goed mogelijk aan bij deze persoon’. Super belangrijk, maar dat is niet het hele verhaal! Want hoe aantrekkelijk zijn we eigenlijk als organisatie voor vrijwilligers? Hoe gezellig is het bij ons? En hoe worden de vrijwilligers bijvoorbeeld wegwijs gemaakt of gewaardeerd? Daarover gaan we graag met jullie, spelenderwijs, in gesprek!

Heel graag nodigen we jullie uit om mee te doen met het spel Jam Cultures Spel. Het spel is bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over de eigen organisatiecultuur. Het is ontwikkeld als hulpmiddel bij de Expeditie Nieuwe Gezichten, waarin mensen leren om buiten de gebaande paden nieuwe en andere gezichten te werven als vrijwilliger. Het spel kan ook los van de Expedities gespeeld worden.  De manier waarop je als organisatie doet wat je doet, noemen we de organisatiecultuur. Je weet wat er ‘normaal’ is en het valt meteen op als er iets anders gaat dan anders. Maar wat voor jou normaal is, kan een vrijwilliger wellicht afschrikken. Daar ben je je niet altijd van bewust, maar het is wel heel belangrijk om dit bewust te worden als je nieuwe vrijwilligers wilt verwelkomen. Je kunt namelijk wel zeggen ‘onze deur staat altijd open voor nieuwe vrijwilligers’, maar als de drempel te hoog is… 

Doel van het spel

Het Jam Cultures Spel geeft inzichten, inspiratie en handvatten om spelenderwijs te ontdekken hoe open we staan voor nieuwe gezichten en andere meningen. Het doel is niet alleen om erover te praten, maar ook om plannen te maken om een nog betere vrijwilligersorganisatie te worden.

Hoe werkt het spel ongeveer?

We gaan in maximaal 3 kleine teams (2-3 personen) dit spel spelen. Tijdens het spel krijg je als team allemaal vragen over onze organisatie. Denk aan vragen als ‘wat zijn de helden in onze organisatie?’ of ‘wat is het ritueel waarmee we nieuwe mensen in onze organisatie welkom heten? Ook zitten er kennisvragen en dilemma’s in. De antwoorden van het spel noteer je op het Jam Cultures Canvas en op het eind van het spel kijk je welke acties jullie morgen al kunnen doen om nog meer open te staan voor nieuwe gezichten.

Praktisch

Meld je bij ons aan en geef alvast aan op welke dagen je niet kunt. We prikken dan een datum (over circa 3-4 weken) die voor zoveel mogelijk collega’s haalbaar is.

Het spel wordt begeleid door Rinske en Corine.

Neem contact op met Corine Velthuyzen, mail Corine.Velthuyzen@welzijnhw.nl of telefonisch via 06-82845201. We helpen jullie graag om dit spel binnen je organisatie/vereniging te spelen