Wilt u uw steentje bijdragen in de Hoeksche Waard? Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Meer weten

Wilt u ook vrijwilliger worden in uw regio?

Neem contact met ons op

Talent ontwikkelen

Het verhaal van Huub Oomen

Dat jongerenwerk het verschil kan maken voor de ontwikkeling van jongeren tot volwassenen die met zelfvertrouwen en een stevige basis in het leven staan, bewijst het verhaal van Huub Oomens, student muziekwetenschap aan de UvA en jazzgitaar aan het conservatorium. Samen met een paar vrienden richtte hij met hulp van de jongerenwerkers de stichting Culturele Ontwikkeling Hoeksche Waard op. Een stichting die zich sterk maakt voor cultureel aanbod voor jongeren in de Hoeksche Waard. De laatste jaren met veel vallen, maar vooral ook met opstaan.

‘Met een aantal vrienden was ik vaak in het Laningpark in Oud-Beijerland te vinden, bij het skatepark. Skaten en muziek zijn grote hobby’s van ons. De jongerenwerkers waren vaak in het park aan het ambulanten, heet dat geloof ik, en zo kwamen we met ze in contact. Ze vertelden ons dat als we eens iets wilden organiseren, dat ze ons daarbij konden helpen en zo zijn we aan de slag gegaan met een skatefestival, waar wedstrijden werden gehouden, maar waar ook veel muziek werd gemaakt.

"Ik kan rustig zeggen dat onze stichting er zonder Jong Hoeksche Waard niet was geweest. We konden altijd bij ze terecht, ze hebben ons enorm geholpen met het vinden van wegen naar vergunningen, subsidies, enzovoort."

Een jaar later opperden we het plan een echt popfestival te organiseren in het Laningpark, een beetje als vervolg op de Parkdagen die eerder werden georganiseerd. Maar hoe je dat doet en hoe je aan geld en vergunningen komt voor zoiets, daar wisten we niets van. Daar hebben ze ons enorm mee geholpen, waardoor wij aan de slag konden met de invulling van zo’n festival. Dat het nu al twee keer niet door kon gaan, is heel jammer, maar Rock the Rail gaat er in 2022 gewoon komen. Op 9 en 10 juli, voor jong en oud en iedereen die erbij wil zijn.

Intussen hebben we niet stilgezeten. Want wat wél kon, was buiten skateclinics voor jongeren organiseren. Dat hebben we veel gedaan vanuit de soos in Nieuw-Beijerland en andere jongerencentra. Ook hebben we, wanneer dat kon, bandavondjes georganiseerd. Dat was mogelijk omdat we bij de jongerencentra terecht konden, waar we ruimte hadden en waar ook het een en ander aan techniek en materiaal aanwezig is. Ook tijdens de lockdowns deden we dat als het kon. Dan namen we het op en zetten het op ons YouTube-kanaal.

Ik kan rustig zeggen dat onze stichting er zonder Jong Hoeksche Waard niet was geweest. We konden altijd bij ze terecht, ze hebben ons enorm geholpen met het vinden van wegen naar vergunningen, subsidies, enzovoort. Maar vooral het meedenken en de ruimte die we kregen om onze ideeën te realiseren, was belangrijk. Wij konden ons daardoor ontwikkelen in waar wij goed in bleken te zijn: muziek maken, filmen, editen en noem maar op. We vergaderen nog steeds bij ze en we zien hen echt als onderdeel van ons team, ook al zijn we ondertussen behoorlijk zelfstandig.’