Wilt u uw steentje bijdragen in de Hoeksche Waard? Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Meer weten

Wilt u ook vrijwilliger worden in uw regio?

Neem contact met ons op

Genieten van de natuur, een gezellige ochtend én ongemerkt bewegen? Dat betekent Doortrappen!

Het verhaal van Odette van Rooijen

Buiten kan er meer dan binnen en bewegen is belangrijk. Als er iets is dat we de afgelopen twee jaar hebben geleerd dan is het dat wel. Hoe fijn is het dan dat je lekker buiten kunt zijn, geniet van de natuur, samen iets kunt doen en ook nog in beweging komt. Dat is precies wat er met Doortrappen gebeurt. Doortrappen is bedoeld om oudere mensen veilig op hun fiets of e-bike door het verkeer te laten fietsen in een groepje, maar is ook bedoeld om heel laagdrempelig sociale contacten te leggen. De groepjes worden begeleid door getrainde vrijwilligers, er wordt uitleg gegeven én er wordt natuurlijk bijgepraat. Dat maakt dat het niet alleen sportief is, maar ook gezellig.

Odette van Rooijen is een van de begeleiders van Doortrappen in Puttershoek en is al vanaf het  begin betrokken: ‘Het geeft mij structuur in mijn dagen dat ik dit soort dingen doe en dat vind ik fijn’, vertelt ze. ‘Ik wandelde al, maar in de zomer van 2021 ben ik ook begonnen als begeleider van de  fietsgroepjes. Dat is heel gezellig en ongemerkt beweeg je meer dan je denkt. Alleen fietsen vind ik niet fijn, dus voor mij was het een uitkomst dat Doortrappen er kwam. De groepen zijn ook niet te groot. Als we veel fietsers hebben, dan splitsen we de groep zodat we niet met te veel fietsers op pad zijn.’

"Je combineert het lekker buiten in de natuur zijn met gezelligheid én bewegen. Dat is hartstikke fijn en het draagt bij aan je zelfredzaamheid"

‘Het sociale aspect is heel belangrijk. We vragen ook vaak of mensen naast iemand anders dan de vorige keer willen fietsen, zodat ze meer mensen leren kennen’, vervolgt Odette. ‘Ook starten we vooraf met een kopje koffie dat we gratis kunnen aanbieden, waarna we gaan fietsen. Dat maakt het allemaal heel laagdrempelig en we willen dat iedereen mee kan doen. Onderweg stoppen we ook weleens. Dan gaan we bijvoorbeeld bij een ondernemer langs of krijgen we een soort les over de dode hoek van vrachtwagens. Je combineert dus het lekker buiten in de natuur zijn met gezelligheid én bewegen. Dat is hartstikke fijn en het draagt volgens mij echt bij aan je zelfredzaamheid’, besluit ze.

Sociaal werker

Heeft u vragen over dit
onderwerp?

06-45653886

Bianca den Ouden - Sociaal werker